Formel 1

formel-1

Formel 1 (F1) är en bilsport som vuxit fram ur grand prix-racingen. Nu mera ingår samtliga Formel 1 tävlingar i FIA Formula One World Championship. FIA är det internationella bilsportsförbundet (Fédération Internationale de l’Automobile).

Formel 1 körs med specialbyggda ensitsiga bilar som måste uppfylla vissa krav, vilka beslutas av FIA. Det är en av världens mest välkända biltävlingar, och Formel 1 körs både på specialbyggda bilbanor och på helt vanliga stadsgator som tillfälligt stängts av för normal trafik.

En säsong av Formula One World Championship består av många olika deltävlingar runt om i världen, och vid varje tävling kan förare och konstruktörer samla på sig poäng. Dessa poäng summeras sedan för att kora säsongens vinnare. Varje deltävling benämns Grand Prix (GP).

Deltävlingarna körs normalt på söndagar, men förberedelserna startar redan på fredagen då förarna kan provköra banan för att lära sig hur den ser ut och lägga upp en skräddarsydd strategi.

FIA Formula One World Championship brukar på svenska kallas för Formel 1 cirkusen (engelska: Formula One Circuit) eftersom stallen reser mellan så många olika tävlingsplatser under en säsong. Det är väldigt mycket som ska transporteras: bilar, förare, mekaniker, reservdelar, och så vidare. Redan utan transportkostnaderna är Formel 1 är en av världens dyraste sporter och de många transporterna lägger förstås sten på börda. McLarens stall anlände till exempel till ett grand prix i Kina med ett bagage bestående av tre bilar, fyra reservmotorer, ett reservchassi, en hel container fyllde med motordelar + plus tonvis av reservdelar, verktyg och depåutrustning. De hade också med sig allt bränsle de kunde komma att behöva. Inklusive förarna bestod sällskapet av 95 personer.

Bakgrund

Efter andra världskriget återupplivade bilentusiaster omedelbart grand prix-racingen i Europa igen. Det första lopp som benämndes Formel 1 var Paus Grand Prix 1948, som kördes i Pau i Franrike. Det första loppet som räknades som ett VM-lopp kördes i Storbritannien två år senare. Sedan dess har VM i Formel 1 ägt rum varje år.

Namnet Formel 1 syftar på den regelsamling som begränsar hur pass stora och kraftfulla bilar man får använda.

Från Europa spred sig intresset för Formel 1 till andra delar av världen.

Egentligen får bara en grand prix-tävling per land hållas, men ibland har man tänjt lite på reglerna för att kunna hålla två grand prix-tävlingar i länder där tävlingarna är väldigt populära. På tysk mark har vi till exempel både kunnat se Tysklands eget grand prix och det lilla grannlandet Luxemburgs grand prix, och enligt samma modell har Italien varit skådeplats för både sitt egna grand prix och San Marinos grand prix.

Begränsande regler

Formula 1 kringgärdas av ett stort regelverk som ställer krav på hur bilarna ska vara utformade. När reglerna började införas handlade framförallt om säkerhet – om förarna fick köra hur snabba bilar som helst skulle det högst troligen resultera i många dödsfall. De bilar som används i Formula 1 är därför inte världens snabbaste bilar.

Sedan 2000-talet har FIA också börjat införa en del regler som syftar till att sporten ska bli mindre dyr för stallen.

Här är ett axplock av regler som gäller i skrivande stund:

  • Bilens chassis får vara maximalt 180 cm brett och 95 cm högt. Det finns ingen uttrycklig begränsning vad gäller längden, men övriga regler gör indirekt att längden begränsas.
  • Bara de två framhjulen får vara styrbara. Bilen måste vara bakhjulsdriven. Den får inte vara framhjulsdriven, fyrhjulsdriven, etc.
  • Bilen ska klara av omfattande kraschtester i enlighet med FIA:s detaljerade regler för dessa tester. Bland annat måste cockpit klara av 25 kN tryck och bränsletanken ska klara av minst 12,5 kN. Ratten får inte deformeras när den träffas av ett 165 mm stort objekt som väger 8 kg och färdas i en hastighet av 7 m/s.
  • Förbränningsmotorn måste vara begränsad till 15 000 rpm. Den måste ha sex cylindrar som är placerade i en nittiogradersformation. Det ska vara två intagsventiler och två utblåsventiler per cylinder.
  • Bränsleflödet till motorn ska begränsas till 100 kg/h.
  • Endast däck från däcktillverkaren Pirelli är tillåtna. Inför en tävlingshelg förser Pirelli bilen med 13 uppsättningar däck för torrt väder, tre uppsättningar däck för vått väder och fyra uppsättningar däck för väderförhållanden som ligger mellan dessa två ytterligheter.