Racing

formul 1

I den här artikeln inriktar vi oss på den motorsport där man kappkör med bilar på asfalterade banor, men det finns gott om andra sorters racing också – till exempel isracing.

Racing på asfalterade banor (tidigare kallad banracing) organiseras i Sverige a Svenska Bilsportförbundet. Deras åldersgräns för racingtävlingar är det år du fyller 14 år. Detta gäller oavsett om du vill tävla med standardbil eller formelbil. Licens krävs alltid och då ingår försäkring.

Man skiljer på tävlingar för standardbilar och tävlingar för formelbilar, men även standardbilar brukar vara mycket modifierade och inte längre ha mycket gemensamt med den ursprungliga standardbilen. Racingbilarna av typen standardbil har dock till skillnad från formelbilarna kvar tak och skärmar.

Den mest välkända formelklassen är Formel 1. Där kan en hundradel avgöra vem som vinner, och datalogging av loppen har blivit mycket viktigt. Mängder av information samlas in och används för att finjustera faktorer som bensinanvändning, bromsar, motor, etc.

Racing har SM-status, både för standardbil och för formelbil.

Scandinavian Touring Car Championship (STCC) lockar stora åskådarskaror och varje deltävling brukar ha en publik på minst 10 000 personer på plats. Dessutom är det vanligt med tevesändningar.

Långlopp

Långlopp inom racingen är lopp där samma bil körs under flera timmars tid, fast med olika förare.

Internationellt

Exempel på välkända racingevent som brukar få uppmärksamhet internationellt är Indy 500, BTCC, DTM, Formel Ford, och Formel 3000.