Radiostyrd bilsport

rc

Radiostyrd bilsport (RB) – där man kör radiostyrda modellbilar – organiseras i Sverige av Svenska Bilsportförbundet. För att tävla krävs licens, och då ingår försäkring. Det finns inte någon åldersgräns, men det är ovanligt att barn under 7 års ålder tävlar eftersom deras motorik inte brukar vara tillräckligt väl utvecklad.

Radiostyrd bilsport har SM-status.

Radiostyrd bilsport är en växande hobby i Sverige och lockar utövar i alla åldrar. Att skaffa den bil som krävs är jämförelsevis billigt, och det förstås också mycket säkrare att tävla i radiostyrd bilsport än i bilsport där man själv ska befinna sig i bilen. Vissa tävlingar körs inomhus, andra utomhus.

Bilens storlek beror på vilken klass man tävlar i.

Grenar

 • On Road
  On Road körs på asfaltbana eller liknande välordnad bana som inte kräver off road-kapacitet. Denna tävlingsgren är starkt inspirerad av biltävlingar som Scandinavian Touring Car Championship. Hastigheterna kan bli mycket höga.
 • Off Road
  Off Road körs på vanligen banor som påminner om BMX-banor. Hastigheterna brukar inte bli lika höga som för on road. Att bilen över huvud taget håller genom loppets alla påfrestningar är en viktig faktor här, liksom förarens förmåga att lotsa bilen genom knepiga situationer där terrängen skapar utmaningar.
 • Dirt track / Dirt oval
  Körs med bilar som påminner en hel del om Sprint cars.
 • Rock crawling
  Här gäller det för föraren att lotsa sin bil genom en hinderbana på så kort tid som möjligt, och felaktiga manövrar ger straffpoäng.
 • Drag racing
  Precis som i den fullstora varianten av drag racing är det supersnabb acceleration på raksträcka som gäller. Korta lopp och kraftfulla motorer.
 • RC drifting
  Snygga och kontrollerade sladdar med bakhjulsdriven bil. Förebilden är den drifting för fullstora bilar som utvecklades i Japan under 1970-talet. Det gäller att utföra momenten så snyggt som möjligt, inte så snabbt som möjligt. På så vis påminner drifting om bedömningssporter som konståkning, simhopp, etc.