Nascar

NASCAR är en motorsportorganisation för en av de mest sedda motorsporterna i USA. I denna artikel kommer vi att djupdyka i NASCARs värld, dess historia, format, de mest kända loppen, och vad som gör NASCARS event så unika och älskad av miljontals fans.

NASCAR anordnar flera lopp som har en särskild plats i motorsportens hjärta och även om du inte är så insatt i bilsportvärlden i USA känner du förmodligen ändå till flera av NASCAR:s mest berömda race. Daytona 500, ofta kallad ”The Great American Race”, är det mest prestigefyllda loppet och öppnar Cup Series varje år. Andra berömda lopp inkluderar Coca-Cola 600, Brickyard 400 och det unika All-Star Race – där stora pengar står på spel och de bästa förarna tävlar i en icke-poänggivande tävling.

nascar bil

Historia

Den här typen av racing i USA har sina rötter i de olagliga sprittransporterna under förbudstiden, där förare modifierade sina vanliga bilar för att undkomma polisen.

Organisationen NASCAR grundades 1948 av Bill France Sr. i Daytona Beach, Florida, med syftet att organisera och standardisera stock car racing, som tidigare hade varit relativt ostrukturerat. Den första tävlingen med tillstånd från NASCAR ägde rum på Daytonas strandbana den 15 februari 1948. Den första officiella säsongen hölls 1949, i och med sjösättningen av Nascar Grand National – den serie vi idag känner till som Nascar Cup Series. Sedan starten i slutet av 1940-talet har både serien och organisationen NASCAR växt exponentiellt, både när det gäller popularitet och kommersiellt värde.

Format och serier

NASCAR består av flera serier, och de tre största är Cup Series, Xfinity Series och Truck Series.

Cup Series är den mest prestigefyllda och har stjärnförare som konkurrerar i över 36 lopp under säsongen.

Xfinity Series fungerar som en utvecklingsserie för förare på väg upp till Cup Series, medan Truck Series erbjuder racing i pickup-trucks vilket är tämligen unikt inom motorsporten.

Varje lopp i NASCAR har sitt eget format, men de flesta följer ett standardupplägg där förarna tävlar över ett fast antal varv. Poäng tilldelas baserat på placering i loppen, och föraren med flest poäng vid säsongens slut koras till mästare.

Vad är så speciellt med NASCAR?

För det första är bilarna stock cars, vilket innebär att de är baserade på produktionsmodeller som modifierats för racing. Detta skapar en starkare koppling till bilarna som fansen själva kan köra. I många andra berömda delar av motorsportsvärlden använder tävlingsförare endast fordon som skapats just för sporten, men så är det inte hos NASCAR.

För det andra har NASCAR en stark kulturell identitet, med djupa rötter i den amerikanska södern, även om sportens popularitet har spridit sig över hela landet och numera även internationellt. Fansens närhet till förarna, genom autografsessioner och evenemang, samt den festliga atmosfären vid loppen, bidrar också till NASCARs unika charm.

Svenskar i NASCAR

En handfull svenskar har tävlat i NASCAR, men än så länge är det endast Mattias Ekström som tävlat i Nascar Cup Series. Han debuterade i Nascar K&N Pro Series West på Sonoma år 2010. I Cup Series slutade han samma år på 21:a plats i Sonoma och 31:a plats i Richmond.

  • Niclas Jönsson deltog i Nascar Xfinity Series 2007. Han slutade på 12:e plats i Circuit Gilles Villeneuve.
  • Alx Danielsson deltog i ett race på Mid-Ohio i Nascar Xfinity Series 2013 och tog sig till 37:e plats. Följande år slutade han på 21:e plats i Arca Racing Series på Daytona International Speedway, och år 2016 blev det återigen en 21:a plats fast på Nashville Speedway.
  • Jonas Fors började i Late Models och fick sedan köra i  Nascar K&N Pro Series West. År 2017 slutade han på 23:e plats på All American Speedway och 27:e plats på Kern County Raceway Park. År 2018 blev han testförare i Arca Racing Series för Patriot Motorsports Group.

Framtiden för NASCAR

NASCAR fortsätter att anpassa sig och utvecklas i takt med att sportens landskap förändras. Med införandet av nya regler, bilar och tekniker strävar serien efter att förbli relevant och engagerande för både gamla och nya fans. Initiativ för att öka mångfalden och inkluderingen inom sporten, såväl som ansträngningar för att minska miljöpåverkan, är också en viktig del av NASCARs framtidsvision.

NASCAR-racing är mer än bara en sport; det är en kulturell institution som erbjuder spänning, gemenskap och underhållning för miljontals entusiaster världen över. Med dess rika historia, unika format och passionerade fanbas kommer NASCAR utan tvekan att fortsätta att vara en central del av motorsportvärlden i många år framöver.