Rallycross

rally cross

Rallycross körs med bilar som är utrustade för just rallycross. Vissa bilar har byggts om så rejält att det knappt går att se vilken produktionsbil de ursprungligen var. Man kör på sluten bana och banans längd är vanligen kring 1 000 meter – 1 200 meter. Det normala upplägget är asfalterad startraka och sedan lätt kuperad terräng med omväxlande grus och asfalt. Rallycross är en populär åskådarsport och banorna brukar vara konstruerade så att man som publik kan se hela banan.

Rallycross organiseras i Sverige genom Svenska Bilsportförbundet och har SM-status. Åldersgränsen för att tävla är det år man fyller 16 år. För att få delta i tävlingar krävs licens (försäkring ingår).

Man brukar ha sex bilar i varje lopp och förarna har tre varv på sig innan målflagg. En gång i varje heat måste föraren köra alternativspåret istället för det normala spåret. Rallycrosstävlingar är vanligen intensiva och det händer att vissa plåtskador uppstår. Banorna är smala och det är inte enkelt att köra om.

Den första rallycrosstävlingen i Sverige hölls i Hedemora år 1971 och vanns av Per Eklund i en Saab V4. (Per Eklund var då redan en framgångsrik rallyförare.) Sverige kom sedan att bli en stor rallycrossnation med många utövare. Svenske Kenneth Hansen har bidragit starkt till Sveriges ställning som toppnation för rallycross genom att vinna FIA:s Europamästerskap för rallycross hela 14 gånger! En annan framgångsrik svensk förare är Petter Solberg som vann premiären av FIA World Rallycross Championship.

En av deltävlingarna i Europamästerskapen i rallycross körs i Höljes i Värmland, och sedan år 2014 har även VM i rallycross hållits där. Under VM i Hölje har åskådarskaror på över 20 000 personer vallfärdat till den lilla värmländska byn.

Internationellt

(Nedanstående information rör inte den sport som i USA kallas för SCCA RallyCross.)

Rallycross är en bilsport som framförallt är poppis i Nordeuropa, särskilt i de nordiska länderna, i Storbritannien, i Frankrike och i Beneluxländerna.

Den allra första rallycrosstävlingen arrangerades av ABC Television år 1967 för att kunna sändas i teveprogrammet ”World of Sport” på ITV. Tävlingen hölls på Lydden Circuit utanför Dover i Storbritannien och i den deltog endast förare som redan var väletablerade rallyförare och som hade fått inbjudan till evenemanget. Vann gjorde Vic Elford i en showroom Porsche 911.

Exempel på viktiga internationella tävlingar:

  • FIA World Rallycross Campionship (World RX)
  • FIA European Rallycross Championship (Euro RX)